Discussie over de Discussienota van de Europese Commissie over het verdiepen van de EMU

EURO-CEFG Expert Ontbijt

Donderdag, 29 juni 2017 van 8:45 tot 10.30
Huis van Europa, Conferentiezaal, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag

Op 31 Mei 2017 heeft de Europese Commissie de langverwachte Discussienota over het verdiepen van economische en monetaire unie gepubliceerd, met daarin concrete ideeën over het bereiken van dit doel.

Zo stelt de Commissie voor een gemeenschappelijk budgettair achtervangmechanisme voor het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds te introduceren, alsmede een Europees depositoverzekeringsstelsel (EDIS). Voorts noemt de Discussienota Europese veilige activa als nieuw financieel instrument voor de gemeenschappelijke uitgifte van schuldpapier. Ook wordt de mogelijkheid beschreven van een macro-economische stabilisatiefunctie voor de Eurozone in de vorm van een Europees stelsel voor investeringsbescherming, een Europees herverzekeringsstelsel voor werkloosheid en een “rainy day fund”.

Om het bestuur van de Eurozone te versterken bespreekt de Commissie de mogelijkheden om de Eurogroep te formaliseren, de functie van voorzitter van de Eurogroep samen te voegen met het lid van de Commissie verantwoordelijk voor EMU (welke dan een Europese Minister van Financiën zou worden) en een aparte begroting te creëren voor de Eurozone.

Deze voorstellen zijn zeer geschikt voor diepgaande discussie tussen beleidsmakers en academici. Dit EURO-CEFG Expert Ontbijt biedt de mogelijkheid om in discussie te gaan met gerenommeerde Nederlandse academici op dit gebied.

PROGRAMMA

8.45 – 9.00: Registratie en Koffie & Croissants
9.00 – 9.05: Opening: Andreas Zenthöfer (Vertegenwoordiging v/d Europese Commissie in Nederland)
9.05 – 9.20: De EMU Discussienota vanuit economisch perspectief (Prof. Dr. Casper de Vries, Erasmus Universiteit Rotterdam)
9.20 – 9.35: De EMU Discussienota vanuit juridisch perspectief (Prof. Dr. Fabian Amtenbrink, Erasmus Universiteit Rotterdam, Scientific Director EURO-CEFG)
9.35 – 10.30: Discussie

Registratie bij Andreas Zenthöfer (andreas.zenthofer@ec.europa.eu).

Let op: Vanwege het toegangsbeleid van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie is het belangrijk om een officieel identiteitsbewijs mee te nemen, zoals een paspoort of rijbewijs.

Attachments
Uitnodiging voor de EURO-CEFG Expert Ontbijt
Discussienota van de Europese Commissie over het verdiepen van de EMU